Cultuurhistorisch Aalten

In Aalten maakt u kennis met een rijke historie: de Oude Helenakerk met haar zeldzame muurschilderingen, de gängeskes (padenstelsel) en het Nationaal Onderduikmuseum. Drie familiemusea onder één dak. Onderduikmuseum Markt 12, vertelt over de unieke geschiedenis van het pand en onderduikverhalen uit Aalten. Het Aaltense Industrie Museum gevestigd in het naastgelegen statige herenhuis Markt 14 verhaalt over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen. Deze gaat terug tot de prehistorie en laat o.a. de agrarische ontwikkeling van deze streek en de overgang naar het industriële tijdperk zien. De geschiedenis van de textielindustrie, die in verbinding staat met de euregio is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten evenals  het unieke karakter van de hoornindustrie. Deze laatste was zelfs uniek voor Nederland.  Ook is er een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden te zien.  

 Bredevoort 

Sinds 27 augustus 1993 is Bredevoort de Nationale Boekenstad. In het historische centrum hebben zich sindsdien meerdere antiquariaten,  galeries en ateliers gevestigd. In de antiquariaten kunt u terecht voor een divers aanbod aan antiquarische boeken, 2e-hands boeken en boeken die niet meer gedrukt worden. Elke derde zaterdag van de maand wordt een kleine boekenmarkt georganiseerd en van Pasen tot eind augustus vinden regelmatig grote (internationale) boekenmarkten plaats. Ook worden er vaak kleine culturele evenementen zoals exposities en workshops georganiseerd. Daarnaast zijn er lezingen, het jaarlijkse evenement "Bredevoort Schittert" en diverse zomerconcerten, waaronder de jaarlijks terugkerende Sint Jorisconcerten.

 Dinxperlo/Süderwick

Dinxperlo is als het ware samengesmolten met het Duitse Süderwick. In de oorlogsjaren werd hier volop gesmokkeld. Vandaag de dag bestaat er nog veel aandacht voor dit gegeven, bijvoorbeeld in het Grenslandmuseum door middel van een tentoonstelling over leven in deze grensstreek. Verder wordt door middel van aanduidingen op het wegdek en kunstwerken langs de grens de bijzondere positie van dit "tweeling" dorp benadrukt en staat de grensoverschrijdende samenwerking hoog in het vaandel. Ook bijzonder: in Dinxperlo staat het kleinste kerkje van Nederland, De Rietstap.