NATIONAAL ONDERDUIKMUSEUM

Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt over het leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog.

Het Nationaal Onderduikmuseum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Beleef mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij ‘goed of fout’ veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit.

Naast het onderduikthema verhaalt het museum ook over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen. In het statige herenhuis Frerikshuus aan de Markt 14 en de daarachter gelegen oude Dorpsboerderij (beide rijksmonumenten), wordt de geschiedenis van Aalten en omgeving getoond. Deze gaat terug tot de prehistorie en laat de agrarische ontwikkeling van deze streek en de overgang naar het industriële tijdperk zien. Ook is er een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.
Ook is de geschiedenis van de textielindustrie, die in verbinding staat met de euregio, is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten. Bijzonder is ook de hoornindustrie, die van 1855 tot midden vorige eeuw floreerde en uniek was in Nederland. 

MUSEUM EN VVV TIJDELIJK GESLOTEN WEGENS CORONAVIRUS
In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluiten het Nationaal Onderduikmuseum en het VVV-kantoor in Aalten hun deuren tijdelijk voor het publiek. Ook alle vergaderingen, rondleidingen en bijeenkomsten worden afgelast.

Vooralsnog blijft deze maatregel van kracht tot juni 2020

Praktische informatie

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00

* Voor openingstijden tijdens feestdagen: kijk op www.nationaalonderduikmuseum.nl MUSEUM EN VVV TIJDELIJK GESLOTEN WEGENS CORONAVIRUS In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus sluiten het Nationaal Onderduikmuseum en het VVV-kantoor in Aalten hun deuren tijdelijk voor het publiek. Ook alle vergaderingen, rondleidingen en bijeenkomsten worden afgelast. Vooralsnog blijft deze maatregel van kracht tot juni 2020