Gängeskesroute , Parelroute en Nieuw: Historisch centrum Aalten.

De meeste mensen kennen de Gängeskeswandeling. Aalten bezit sinds de late Middeleeuwen een bijzonder patroon van historisch gegroeide 'Gängeskes '.

De huizen en boerderijen in ons agrarische esdorp stonden verspreid langs een aantal uitvalswegen. Daartussen lagen de 'goarden ', de moestuinen van de inwoners. De Gängeskes zijn van oudsher de verbindingsstraatjes tussen deze dorpsstraten en tuinen.
Ze zijn meestal zo breed , dat twee mensen met kruiwagens elkaar kunnen passeren.
In de vorige eeuw zijn helaas veel gängeskes verdwenen maar toch bleef het oude patroon bewaard. Het padennetwerk van in totaal 2.5 kilometer is in 2011 voorzien van namen.
Sommige paden hebben nog de originele naam en andere kregen een naam die herinnert aan de activiteiten van vroeger. Klokkenpad, Armenpad b.v.
Al wandelend ( met of zonder gids) maakt u kennis met de geschiedenis van Aalten, de textielindustrie, de hoornindustrie, het verhaal achter het glas-in-lood raam in de Oosterkerk.
De route is ook op papier verkrijgbaar. Het routeboekje is te koop bij VVV Aalten, € 1.95.

Voor kinderen is er de Gängeskes Junior.
Inmiddels een groot succes! Struinend met opa Jan, Cato en Kees maken de kinderen een speurtocht door het dorp. Deze route is alleen op papier verkrijgbaar. Het mooi geïllustreerde boekje is verkrijgbaar bij VVV Aalten. € 1.95. Leuk voor een familie uitje of verjaardagsfeestje. Geschikt voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.

De Parelroute.
Samen met de Gängeskes biedt de Parelroute een parelsnoer van bijzondere en mooie plekjes van Aalten.
Deze route is alleen te volgen met een gids. Deze vertelt u, al wandelend, over de geschiedenis van Aalten. De route is 2. kilometer lang en loopt langs de oostzijde van de dorpskern.
Is geschikt voor mensen die Aalten kennen.
Niet op papier verkrijgbaar.
Zoekt u een leuke activiteit ,bovenstaande wandelingen zijn te wandelen op een moment dat u schikt. Onze gidsen staan voor u klaar!!!


NIEUW!! Historisch centrum Aalten.
Een 'route' die bestaat uit het bekijken van een honderdtal foto's en de bijbehorende verhalen. U hoort over een paardenslagerij, een slachterij midden in het dorp.
Een bier- en drankhandel, een garagebedrijf , een molen en zelfs de eerste hoorndraaierij.
Dit alles in het centrum van Aalten. Geschikt voor mensen die Aalten kennen.
Deze nieuwe activiteit is alleen 'op locatie ' te bekijken.
Zijn mensen slecht ter been of is er een andere reden waarom u liever niet wandelt, dan is dit bij uitstek een mooie mogelijkheid om uw kennis over Aalten op te frissen en om herinneringen op te halen.
U kiest een locatie waar u kunt beschikken over een scherm en een beamer. De gids komt 'aan huis' en zorgt voor een middag vol herinneringen.
Ook kunt u gebruik maken van een locatie in het 'Nationaal Onderduikmuseum'.
De Gängeskes- en de Parelroute zijn ook 'op locatie 'te bekijken.
De eerste inloop Gängeskes is zaterdag 18 april 2020. Start 14 uur bij Museum/VVV.

Voor meer informatie over boekingen 'op locatie' of wandelend met gids: T 0543 473052 E-mail: info@vvvaalten.nl Of aan de balie van dinsdag tot en met zaterdag van 10u. Tot 17u. Zondag van 13u. tot 17u. 

Praktische informatie

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00