Nationaal Onderduikmuseum

Markt 14, 7121 CS Aalten | Tel: 0543 471 797 | Toon op kaart

Het Nationaal Onderduikmuseum verteld het  verhaal over het leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog.

Het Nationaal Onderduikmuseum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Beleef mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij ‘goed of fout’ veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit.

Naast het onderduikthema verhaalt het museum ook over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen. In het statige herenhuis Frerikshuus aan de Markt 14 en de daarachter gelegen oude Dorpsboerderij (beide rijksmonumenten), wordt de geschiedenis van Aalten en omgeving getoond. Deze gaat terug tot de prehistorie en laat de agrarische ontwikkeling van deze streek en de overgang naar het industriële tijdperk zien. Ook is er een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.
Ook is de geschiedenis van de textielindustrie, die in verbinding staat met de euregio, is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten. Bijzonder is ook de hoornindustrie, die van 1855 tot midden vorige eeuw floreerde en uniek was in Nederland. 

Kidsproof
Voor het derde jaar op een rij is het Nationaal Onderduikmuseum door de kinderinspecteurs Kidsproof bevonden. “We zijn ontzettend trots dat we opnieuw Kidsproof zijn geworden”, zegt Marijke Verschoor-Boele, zakelijk leider van het Nationaal Onderduikmuseum. “Dit betekent dat we een museum zijn dat kinderen aanspreekt en dat ze er veel van leren. We vinden het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die die oorlog heeft gehad voor mensen.”

Voor openingstijden zie: www.nationaalonderduikmuseum.nl

Website E-mail