Expositie “ Waarom schrijf je me niet “ – Post uit de vergetelheid.

“Ik denk dat ik dezer dagen met vakantie ga en horen jullie dan later van me” schrijft Wolfgang Maas op 5 november 1942 aan zijn verloofde Thea Windmuller die in Friesland in de onderduik zit. Met deze mededeling laat Wolfgang weten dat hij ook in onderduik gaat. In plaats van ’10.000 zoenen op je lieve snuit’ ondertekent hij vanaf nu met ‘Het beste en een zoen van oom Wim’.

De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII: Wanda Verduin, Jules Schelvis, Nico Peeters en Wolfgang Maas en Thea Windmuller – een Joods pubermeisje, een Joodse jonge man, een verzetsman, een vluchteling uit Duitsland en zijn vriendin. We volgen hen door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen tot aan hun dood of bevrijding. De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen. 
De levensverhalen van de hoofdpersonen worden in korte filmpjes verteld door vier vertellers. Zij gaan in op de vraag welke betekenis die verhalen hebben voor nu.

Aan het slot van de tentoonstelling staat een stemhokje met actuele dilemma’s over vrijheid, communicatie, vrijheid van meningsuiting, privacy toen en privacy nu op internet, verzet, vluchtelingen. Het zijn geen gemakkelijke kwesties, er zijn geen pasklare antwoorden.

De NL-Duitse uitbreiding van de tentoonstelling is gerealiseerd door de Lotty Veffer Foundation in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum en het Zentrum für Niederlande-Studien Münster en is mogelijk gemaakt door bijdragen van Interreg, Provincie Gelderland, het vfonds en het Mondriaan Fonds. Zie ook www.pudv.nl. 

Praktische informatie

Vanaf Vrijdag 26 januari 2018 tot en met Maandag 21 mei 2018

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00

* Voor openingstijden op feestdagen kijk op : www.nationaalonderduikmuseum.nl

Markt Model.NdtrcItem.HouseNumber
7121 CS, Aalten